Goochelen: vroeger en nu

Goochelen is een entertainment waarbij trucs worden gebruikt die onmogelijk lijken. De persoon die de goocheltrucs uitvoert wordt een illusionist of goochelaar genoemd. Goochelaars maken meestal gebruik van vlugge vingertrucs waardoor er een optisch effect wordt gecreëerd. Mensen geloven hun ogen niet en dat is precies wat goochelaars willen bereiken met hun trucs. Hulpmiddelen die vaak worden gebruikt zijn hoeden, zakdoeken, speelkaarten en balletjes. Dit is in het kort wat goochelen in houdt, maar wanneer is het eigenlijk ontstaan? En wat is het verschil met nu?

Vanaf het ontstaan

Hoe mysterieus de trucs zijn, zo mysterieus blijft het ontstaan van de goocheltrucs ook bijna. Eén theorie die aanwezig is, is die over de Sjamanen. Sjamanen worden ook wel medicijnmannen genoemd. Vroeger waren dit de ‘wonderdokters’. Het verhaal gaat dat Sjamanen begonnen met onmogelijke trucs, waar mensen niet hun vinger op kunnen leggen. Zo kregen de Sjamanen veel macht, omdat ze als tovenaars gezien werden. Later is dit veranderd in entertainment en werd het vaak op straat of op podia gedaan.

De illusionist of goochelaar van nu

Tegenwoordig zien we niet vaak meer goochelaars zomaar op straat. Inmiddels zijn er grote shows van gemaakt en zijn goochelaars bekende mensen. Een andere optie is het inhuren van een goochelaar. Alle shows die tegenwoordig worden gedaan zijn vol met special effects en bijpassende muziek. We kunnen dus stellen dat het veel uitgebreider is geworden. Daarnaast is er veel vooruitgang geboekt met nieuwe trucs.

Reacties zijn gesloten.